Sekmadienis, 12 spalio, 2008 Straipsniai

Modelio dažymas teptukais

Tomas Janulevičius

Kokybiškai nudažytas modelis yra didelis privalumas. Kad tai pasiektume reikia ne tik žinių, bet ir patirties. Dažant teptukais galima pasiekti puikių rezultatų. Tam reikalingi kokybiški teptukai ir nepasenę dažai. Nesvarbu kokius dažus naudosite emalinius ar akrilinius, dažymo technika išlieka ta pati.

Svarbu teisingai pasirinkti teptukus. Dideliems plotams naudokite didelius teptukus, mažiems – mažus. Pasirinkite minkšto plauko teptukus. Kuo minkštesnis teptuko plaukas, tuo kokybiškiau padengsite modelį dažais. Paskutiniam sluoksniui įsigykite sabalo plauko teptukus, nors jie yra ir brangesni, bet rezultatas turėtų atpirkti išlaidas. Ypač minkšti teptukai aktualūs dažant blizgiais dažais.

Modelių dažymui naudojami įvairaus dydžio, minkšto plauko teptukai. Didesniems plotams – dideli, mažiems – maži.

Nenaudokite teptukų kietais šeriais, nes jie paliks dažymo pėdsakus ant jūsų modelio. Tas pats galioja ir seniems ar prastos kokybės teptukams. Senus, sudėvėtus teptukus pasilikite kitiems darbams: purvui dėti ant modelio, klijams tepti, vietovės modeliavimui ir pan., o dažymui įsigykite kokybiškas priemones.

Dažydami modelį prastos kokybės teptukais, kaip matote fotografijoje, galite sugadinti visą savo darbą. Tokius teptukus palikite kitiems darbams.

Kieti teptukai gali praversti dažant vietovės elementus: medžius, uolas ir pan., kur nereikia išgauti lygių paviršių.

Prieš pradedant dažyti būtina modelį paruošti dažymui, t.y. pašalinti visus riebalus, patartina ir nugruntuoti. Modelio gruntavimas ne tik padės dažams geriau prilipti prie modelio, bet ir išryškins modelio paviršiaus trūkumus prieš dažant modelį.  Apie tai galite pasiskaityti straipsnelyje modelio paruošimas dažymui.

Prieš dažydami pamirkykite teptuką vandenyje, jeigu bus dažoma akriliniais dažais arba skiediklyje, jeigu emaliniais. Po to išvalykite teptuką švariu skudurėliu. Šis žingsnis palengvins teptuko valymą po dažymo ir pašalins nuo teptuko dulkes ir kitas atsitiktinai prie jo prilipusias medžiagas.

Dažus iš buteliuko įsipilkite į atskirą buteliuką (galima naudoti fotojuostų dėžutes) arba naudokite paletę. Dauguma dažų yra tokios konsistencijos, kuri yra tinkama dažymui teptukais, tačiau, jeigu dažai per tiršti – juos reikia praskiesti, kad modelis būtų dengiamas plonu ir kokybišku dažų sluoksniu.  Kokiu santykiu skiesti – sunku pasakyti. Tai geriausia išsiaiškinti bandymo keliu ir atrasti savo proporcijas, kurios padeda pasiekti gerų rezultatų. Kiekvienam modeliuotojui tos proporcijos greičiausiai yra kitokios.

Neskieskite dažų pačiame dažų buteliuke. Tam naudokite atskirus indelisu arba paletes.

NIEKADA nedažykite tiesiai iš buteliuko ir NIEKADA neskieskite dažų tame pačiame buteliuke. To negalima daryti todėl, kad:

1.    Dažai bijo oro, kuo ilgiau laikysite atidarytą dažų buteliuką, tuo greičiau jie suges.
2.    Skiedikliu praskiestus dažus reikia sunaudoti kuo greičiau, nes vėliau jie genda. Tad jeigu supilsite skiediklį į dažus, tai antrą kartą dažais galite ir nebepasinaudoti.
3.    Teptukas dažnai yra nuvalomas į dažų buteliuko kraštą, paskui tie dažų likučiai sudžiūna ir krenta atgal į buteliuką, o paskui iš buteliuko keliauja „papuošti“ jūsų modelio.
4.    Dažydami iš paletės visada galėsite lengvai kontroliuoti dažų konsistenciją, spalvą.

Neteisingai naudotasi dažais. Visi buteliuko kraštai aplipę sudžiuvusiais dažai, kurių gabalėliai paskui gali įkristi ir į dažus. Prieš uždarydami dažus, buteliuko kraštus nuvalykite servetėle.

Po ranką turėkite plastiko gabalėlį testams. Prieš dažydami modelį pasibandykite ant plastiko ar gerai liejasi dažai, ar jie nėra per tiršti arba per skysti . Jeigu per tiršti praskieskite atitinkamu skiedikliu.  Skiedikliui dozuoti galima naudoti medicininę ar specialiai modeliuotojams pagamintą, pipetę. Jeigu dozuoti reikia labai tiksliai – naudokite švirkštą, nes ten yra militrų gradacija, tai padės tiksliai matuoti dažų ir skiediklio proporcijas.

Skiediklio dozavimas. Tiksliam dozavimui naudokitės švirkštais su mililitrų gradacija.

Modelį dažykite viena kryptimi, trumpais, greitais potėpiais, tepdami dažų sluoksnius paraleliai modelio detalių linijoms, o ne kryžmai (pvz. automobilio variklio kapotą dažykite išilgai nuo priekio link stiklo).

Rodykle parodyta automobilio modelio kapoto dažymo kryptis – išilgai. Ta pati taisyklė galioja ir kitiems modeliams. Dažydami atsižvelkite į jų paviršiaus linijas ir pan. Pvz. lėktuvo sparnus dažykite oro tekėjimo aplink juos kryptymi.

Užtepę dažus leiskite jiems paties išsilieti ant paviršiaus. Nebraukykite modelio sausu teptuku, žiūrėkite, kad jis būtų su dažais. Braukymas per dažytą paviršių sausu teptuku duos tik tai, kad ant nudažyto paviršiaus matysis teptuko pėdsakai.

Žiūrėkite, kad dažai būtų reikiamos konsistencijos. Jeigu dažai per tiršti, praskieskite juos. Dar vienas būdas suskystinti dažus, prieš imant juos teptuku, pamirkyti teptuką vandenyje arba skiediklyje, priklausomai nuo to kokiais dažais dažote, ir tada imti dažus.

Kiek sluoksnių reikės dažyti – priklauso nuo dažų tirštumo. Kuo labiau praskiesite dažus, tuo daugiau sluoksnių reikės dažyti. Dažant tamsiomis spalvomis ir esant normaliai dažų konsistencijai turėtų užtekti dviejų sluoksnių. Dažant šviesiomis spalvomis gali prireikti ir trijų.

Jeigu modelio dalis bus dažoma keliomis spalvomis, pirmiausia reikėtų dažyti šviesesnes spalvas, o po to tamsesnes. Prieš dengiant vienus dažus kitais, leiskite dažams gerai išdžiūti.

Smulkių detalių dažymui naudokite mažus teptukus. Gali praversti 0, 00, 000 dydžio teptukai. Smulkias dalis galima dažyti neiškirpus jų iš viso liejinio, nes pats liejinys gali pasitarnauti kaip laikiklis dažant jas. Taip pat smulkias detales, pasinaudojant dviguba lipnia juosta galima prisiklijuoti prie plastikinių strypelių arba priklijuoti jas prie kito paviršiaus kas palengvins dažymą.

Teptukų numeriai:1 ir 00.

Detalės, nudažytos dar neiškirpus jų iš liejinio. Liejinys pasitarnauja kaip laikiklis.

Modelio detalė priklijuota, pasinaudojant dviguba lipnia juosta ant skalbinių segtuko. Patogu dažyti, detalė nebeliečiama rankomis.

Po dažymo teptukus reikia gerai išplauti. Tai pailgins jų tarnavimo laiką ir automatiškai sumažins jūsų išlaidas. Po dažymo akriliniais dažais išplaukite teptuką po tekančiu vandeniu, pirštais masažuodami jo šerelius. Galite panaudoti šiek tiek indų ploviklio ar muilo teptuko plovimui, po to ji gerai nuplaudami nuo šerelių. Po dažymo emaliniais dažais teptuką teks plauti skiediklyje. Naudokite kelias talpas su skiedikliu. Pirmoje talpoje pašalinkite dažus nuo teptuko, antroje pašalinkite tų dažų likučius, trečioje dar kartą išplaukite teptuką švariame skiediklyje. Po plovimo pirštais suformuokite teptuko šerelius. Teptukus laikykite stačius, žiūrėkite, kad jų šereliai nesiliestų prie paviršių, nebūtų užsilenkę ir pan. Papildomai jų apsaugai galite užmauti plastikinį vamzdelį, kuris būna užmautas parduodant naujus teptukus.

Laikykite teptukus stačius, kad jų šereliai nebūtų užlinkę, nesuliestų su kitais paviršiais.

Papildoma teptukų apsauga – plastikiniai gaubteliai.



Rašyti komentarą