Sekmadienis, 28 rugsėjo, 2008 Straipsniai

Modelio paruošimas dažymui

 

Kai jau turite suklijuotą modelį, laikas jį dažyti. Prieš dažant modelis yra plaunamas. Plaunamas jis šiltu vandeniu, naudojant indų ploviklį, pvz. Fairy. Kai kas gali teigti, kad to daryti nereikia, bet vis tik modelį reikia nuplauti. Modelio plovimas reikalingas tam, kad pašalinti tokius elementus nuo modelio:

1.    Pašalinti tepalus ir riebalus, kurie lieka ant plastmasės gamykloje liejant modelį. Presformoms tepti gali būti naudojami specialūs tepalai, kad modelio detalės būtų lengviau išstumiamos iš jos;
2.    Pašalinti nuo modelio riebalus, kurie atsirado jums rankomis liečiant modelį, nes žmogaus rankos praktiškai visada išskiria didesnį ar mažesnį riebalų kiekį;
3.    Pašalinti visokias dulkes ir kitus „priedus“ likusius po modelio detalių formavimo dildėmis ir šveitimo švitriniu popieriumi.

Kai kurie modeliuotojai galbūt naudoja kitokias priemones modelio nuriebalinimui, bet „Fairy“ metodas tai atlieka puikiai ir yra naudojamas daugumos modeliuotojų. Tam, kad nuplauti modelį jums reikės vandens, indų ploviklio ir pravers naudotas arba naujas dantų šepetukas.

Paimkite ir į indą pripilkite šilto vandens bei indų ploviklio. Modelį nuplaukite vandeniu su indų plovikliu, dantų šepetuku iššveiskite jį, žinoma reikia pasaugoti detales, kad jos nebūtu sulaužytos. Po to viską gerai nuplaukite vandeniu ir palikite džiūti. Toks išplautas modelis gerai išdžiūs maždaug per parą. Kad pagreitintumėte džiuvimą, padėkite modelį šalia radiatoriaus arba panaudokite feną, skirtą plaukams džiovinti. Su fenu reikia elgtis atsargiai, nes yra tikimybė, kad per ilgai ir per arti palaikius jį prie plastikinės detalės, ji gali išsilydyti.

Kad apsaugotumėte modelį nuo dulkiu uždenkite jį, pvz., plastikiniu indelių, kurį galite nusipirkti bekuriame prekybos centre.

Kai modelis išdžiūs galima prieš dažant jį dar nugruntuoti. Gruntas reikalingas tam, kad dažai geriau liptų prie dažomo paviršiaus. Tai nėra taip aktualu, kai dažoma emalėmis, aktualiau, kai naudojami akriliniai dažai, tačiau bet kokiu atveju gruntavimas yra pliusas. Be to nugruntavus modelį gali išryškėti trūkumai, kurie liko nepastebėti klijuojant modelį.

Dažų modeliams gamintojai pvz. Revell, Tamiya parduoda gruntą skirtą specialiai modeliams, tačiau jis yra brangus. Galima rasti ir kitokio, tinkančio plastmasei, grunto, kuris kainuos žymiai pigiau.

Gruntuodami ir dažydami modelį apsimaukite vienkartines medicinines gumines pirštines. Taip apsaugosite modelį, nuo riebalų, kuriuos išskiria jūsų rankos, o rankas apsaugosite nuo kenksmingų chemikalų, kurių gali būti grunte.

PASTABA: plaunant modelį virš kriauklės yra tikimybė, kad atsiklijuos smulkios modelio detalės ir kartu su vandeniu pradings nutekamuosiuose vamzdžiuose. Todėl patartina kriauklę, prieš plaunant modelį po srove, užkimšti arba plauti modelį virš indo, kad atsiklijavusios detalės nepabėgtų.



Rašyti komentarą