Sekmadienis, 13 gruodžio, 2009 Naujienos, Straipsniai

Izraelis ir modeliai

013

 

Neseniai teko pabuvoti Artimuosiuose rytuose, Izraelio valstybėje. Kadangi esu Modeliuok.LT klubo narys, tai nusprendžiau kelionės džiaugsmais pasidalinti su kolegomis modeliuotojais, nes ten mačiau daug įdomių dalykų, kurie yra susiję su modeliavimu ir, tikriausiai, būtų įdomūs kiekvienam modeliuotojui. Tad modeliuotojams, kurie ateityje nuspręs aplankyti šią šalį, straipsnis gali pasirodyti ir naudingas.
Pradėsiu nuo vietos vadinamos Mini Izraeliu. Tai parkas, kuriame sumažintu masteliu pateikiami patys žinomiausi Izraelio pastatai, jų kompleksai, istorinės vietos. Parke išdėstyti pastatų modeliai  suskirstyti į regionus, be to ten yra įrengti keliai ir geležinkeliai, kuriais rieda traukinukai ir automobiliai. Stadione „bėgioja“ futbolo žaidėjai, negrabiai spardantys kamuolį, kuris dar ir į vartus įrieda. Pastatus pagyvina gausybė figūrėlių ir garsai, imituojantys maldas bažnyčiose ar mečetėse, ar kareivių komandas per vėliavos pakėlimo ceremoniją.

009 Labai didelį įspūdį šiame parke paliko augmenija – mini medeliai ir augalai augantys šalia pastatų. Visi jie yra gyvi ir jų yra net 70 000. Visi šie augalai „geria“ vandenį iš drėkinimo sistemos, kuri susideda iš 50 000  m drėkinimo vamzdelių.
Dauguma modelių šiame parke yra 1:25 mastelio. Yra ir keletas išimčių, kai dėl modeliuojamų objektų dydžio buvo pasirinktas kitas mastelis, pvz.,  1:225, 1:50, 1:15. Prie šio projekto dirbo keturios darbuotojų grupės. Pirmoji grupė – tyrinėjimo grupė – surinko visą informaciją apie pastatus, fotografavo juos ir darė brėžinius, reikalingus modelių gamybai. Antroji grupė, artimiausia mums modeliuotojams, darė pačius modelius. Įdomu tai, kad modeliuotojai daugiausiai buvo imigrantai iš buvusios SSRS. Trečioji grupė užsiiminėjo modelių dažymu. Ketvirtoji grupė – inžinieriai, kurie įrengė visus judančius modelius, jų kontrolės sistemas, garso sistemas bei apšvietimą.

005Parko tinklalapį galite rasti čia: http://www.minisrael.co.il/?categoryId=42584

Kita vieta, kurią tikrai verta aplankyti kiekvienam modeliuotojui yra „Armoured Corps“ muziejus. Tai tankų muziejus, kuriame galite pamatyti įvairiausios šarvuotos karinės technikos, ypatingai amerikiečių ir SSRS gamybos, taip pat rasite ir britų tankų.
Tankų ekspozicija labai didelė ir įdomi. Pirmiausia akį patraukia Izraelio tankas Merkava. Muziejuje yra visos keturios šio tanko modifikacijos. Šio įspūdingo tanko „walkaround‘us“, atsiprašau už nelietuvišką žodį, galite pamatyti čia:

Merkava Mk I

Merkava Mk II

Merkava Mk III

Merkava Mk IV

Muziejuje taip pat gausu amerikietiškų tankų, tai Sherman, Stiuart, M60 ir kita šarvuota technika, taip pat Izraelio kariuomenės modifikuota ta pati technika. Be to yra daug trofėjinės technikos, kuri buvo atimta karų su Sirija ir Egiptu metu. Tai žinoma SSRS gamybos IS – 3, ISU – 152  ir kt. Sirijos kariuomenės technika pasižymi, sakyčiau, egzotišku kamufliažu, kuris yra tiesiog žydros spalvos.

Šis muziejus yra visai šaliai Mini Izraelio parko, tiesiog kitoje gatvės pusėje, todėl vienu šuviu galima nušauti du zuikius.

Na ir trečioji vita, kurią verta pamatyti tai Karinio jūrų laivyno ir nelegalios imigracijos muziejus (Clandestine 032Imigration and Naval Museum). Muziejuje yra keletas laivų, priklausančių Izraelio jūrų laivynui, modelių, tačiau idomiausia ekspozicija yra lauke, kur galima pasivaikščioti po tikrus laivus, tarp jų ir povandeninį laivą. Šie laivai jau atitarnavo savo laiką Izraelio kariuomenėje ir dabar yra eksponuojami muziejuje. Įspūdingas pasivaikščiojimas povandeniniame laive. Jaučiamas stiprus dyzelinio kuro kvapas, galima pasižiūrėti į jūrą per laivo periskopą.

Atvykę į šį muziejų nusiteikite gan stipriam patikrinimui, nes jūsų paprašys ne tik parodyti kuprinės turinį, bet ir papasakoti ką veikiate Izraelyje, kodėl buvote Egipte ar kitoje arabiškoje šalyje. Tačiau, nepaisant visų nepatogumų, Izraelis, tai valstybė, kurią yra verta aplankyti.

Tankų muziejus – Armoured Corps

Mini Israel

Clandestine Imigration and Naval Museum



Rašyti komentarą