Sveiki,
Pristatau dar vieną savo modeliuką, kurį įtrauksiu į šį konkursą. Tai M 1:25 lengvasis tankas Pz.Kpfw I Ausf.A iš leidinio Answer Kartonowe Hobby Nr. 6 2013-12.
Man labai patinka tarpukario ir ankstyvojo IIPK lengvieji tankai, savaeigiai pabūklai ir kiti to laikmečio prototipai. Vienas įdomiausių ir gražiausių to laikmečio tankų, tai Panzer I (Pz.Kpfw I) ir jo variantai. Čia pateiksiu labai šviežią Answer Kartonowe Hobby numerį Pz.Kpfw I Ausf. A. Su šiuo modeliu popieriuje prasti reikalai. Egzistuoja tik silpnoki ir pasenę du numeriai: Ausf.A iš Super Model žurnalo ir Ausf.B (modernizacija) iš seno Model Card (dabar Modelik) žurnalo.
Man ypač įdomus savaeigio tankų naikintojo Panzerjager I variantas, pastatyto ant šio tanko Ausf. B versijos. Aš labai norėsiu jį susiprojektuoti su Rhino ir surinkti. Esu įsigyjes ir surinkęs jo plastikinį 1/72 Italeri modelį, renkuosi įvairią literatūrą, brėžinius ir nuotraukas apie jį. Viena iš priežasčių kodėl klijuoju šį modelį, nes noriu artimiau pajausti ir suprasti kaip suprojektuoti popierinę Panzer I važiuoklę.
Grįžtu prie šio tanko temos.
Tankas
Panzer I pradėjo gyvenimą kaip ūkinis traktorius "kleintraktor". Vokiečiai slėpė tanko gamybą dėl Versalio sutarties draudimų ginkluotis po IPK. Pradžioje buvo tik važiuoklė, tačiau po to atsirado superstruktūra bei bokštelis. Šis tankas buvo projektuotas apmokymams, tačiau jis ir jo variantai sudalyvavo kare. Šis tankas dar prieš prasidedant karui buvo nelabai tikęs kariauti ir ankstyvasias vokiečių pergales išplėšė ne nupiepę tankai, o neįprastos staigiosios "blitzkrieg" taktikos. Šis tankas viso labo buvo šarvuotas vos keliolikos milimetrų šarvais, kas geriausiu atvejų apsaugodavo nuo ~8mm pėstininkų šautuvų, tačiau nuo sunkiųjų kulkosvaidžių (12,5mm) ar 20mm patrankėlių tikrai negelbėdavo. Nors ir šie pastarieji ginklai tankų kare 1939m. jau buvo pasenę... Tuo tarpu pats tankas teturėjo tik du MG-13 7,68mm kulkosvaidžius. Nors ispanai savo pilietinio karo metu šiems gautiems panzeriams pritaikė ir kelias 20mm Breda patrankėles. Nepaisant silpnumo, šis tankas buvo reikšmingas vokiečių startas tankų kare, kurie greičiau nei bet kas kitas, per keleris metus evoliucionavo tanką nuo "pirmuonės amebos iki mastančio žmogaus". Vokiečiai prigamintas šio tanko važiuokles pritaikė įvairioms paskirtims: karininko radijo tankas, tankų naikintojas su 4,7mm patranka, pirmasis priešlėktuvinis flakpanzeris, "municionšleperis" , savaeigis artilerijos pabūklas su s.IG 33 15cm patranką (!), kuris atrodė išties juokingai ir lengvai apvirsdavo .
Juokingasis savaeigis artilerijos pabūklas Bison I:
Panzerjager I, kurį norėčiau suprojektuoti:
Mano suklijuotas ir nudažytas plastikinis 1/72 Italeri Panzerjager I:
Modelio žurnalas
Modelio žurnalas gana nestoras, vos keturi lapai B4 formato detalių. Modelis smulkus, 16cm ilgio. Panzerio dažymas - 1939 rugsėjo Lenkijos puolimo tamsiai pilka spalva su akstyvaisiais vokiškais baltais kryžiais. Modelio kokybė ir detalizacija nebloga, tačiau apžvelgus brėžinius, rasta neatitikimų. Čia pateikamas vėlesnis Ausf. A variantas, su papildomomis šarvų plokštėmis virš variklio oro paėmimo ir išmetimo grotelių. Modelio poligrafija gera, be sendinimo, kelia įtarimų garstyčių spalvos duslintuvai, kurie buvo dažyti ta pačia spalva kaip tankas (kol nauji). Autorius Mariusz Kita. Po prastos patirties su jo GPM "Wespe" vėl ant jo užsiroviau.. Bet kaip nors ištversiu, nes klijuosiu man labai įdomų objektą.
Planai ir technologijos modelio surinkimui
Pirmiausia, modelio lapai ir lazeriu pjauti trakai:
Literatūra kuria naudosiuosi. Panzer Tracts yra išvis vienas geriausių modeliuotojo - projektuotojo literatūros šaltinių IIPK vokiečių tankų tema. Pateikta labai išsami istorija, aprašymai, modifikacijos, brėžiniai, fotografijos, atskirų komponentų brėžiniai, schemos, kurių niekur kitur nerasi.
Pagrindinis brėžinys, kuriuo vadovausiuosi:
- Modelį surinkinėsiu įprastai, atlikdamas papildomą detalizaciją pagal brėžinius. Papildomai suprojektuotos detalės bus perkeliamos ant atsarginės spalvos žurnale (lenk. "zapas"), kad nereikėtų terliotis su spalvomis. Štai ir pasitarnaus šie spalvoti lopai leidinyje!
Planas papildomai detalizacijai:
Pamažu projektuojamos papildomos detalės
- Modelio lapai buvo padengti "Capon" laku.
- Modeliui pirkau Drafmodel Panzer II vikšrus. Nors jie ir ne nuo to tanko, tačiau išnagrinėjus brėžinius ir apmatavus vikšrus, paaiškėjo, kad jie tiks. Na nebent bus bėdų su žvaigždės dantukais, čia taisysim eigoje. Čia vėliau norėsiu pateikti savo technologiją, kaip yra dažomi ir weatherinami lazeriu pjauti juostiniai (ne atskirų segmentų) vikšrai. Esu padaręs technologijos fotofiksaciją surinkinėdamas "Wespe", tačiau technologija ta pati bus naudojama ir čia.
Palyginimui Panzer I ir Panzer II vikšrai. Atrodo beveik vienodai. Manau kad 1:25 mastelyje tiks.
Panzer I
Panzer II
- Kniedes darysiu iš lazerių pjautų iš "Draf Model". Kniedes baltas klijuoju prie modelio ir po to su 000 dydžio teptuku dažysiu stengdamasis minimaliai apvesti aplink.
- Darysiu nestiprų sendinimą arba "weathering". Kadangi modelis labai tamsus, "wash'ą" darysiu atvirkštinį - šviesų su Vallejo "Desert wash", taip imituodamas Lenkijos žvyrkelių dulkes. Kadangi 1939 rugsėjį turėjo būti dar pakankamai sausa ir dulkina. Tanko apačią ir važiuoklė stipriau padulkinsiu su Tamiya Weathering Kit bei Vallejo pigmentais.
Weathering priemonės:
Čia matyti kaip su tanko spalva "žaidžia" skirtingi washai ir pigmentai. Matyti, kad tos vos gelsvos dulkės čia tiko labiausiai. Tamsus washas - netinka.
Tiek.
--