Sekmadienis, 16 lapkričio, 2008 Straipsniai

Anglies pluošto (Carbon Fibre) faktūros imitavimas ant detalių

Autorius:

Baksas

Šiuolaikiniuose Grand prix ir Ralio automobiliuose vis daugiau detalių gaminama iš anglies pluošto. Modeliuojant atsiranda problema, kaip išgauti šios medžiagos faktūrą ant plastmasės.
Vienas iš būdų yra pirkti specialiai tam skirtus lipdukus „Carbon Fiber decals“. Yra gan nemažas skirtingų gamintojų lipdukų, mastelių ir netgi raštų bei atspalvių pasirinkimas. Naudojant lipdukus galima pasiekti labai tikrovišką rezultatą, tačiau tai nėra pigus malonumas. Be lipduko, kurio kaina prasideda nuo ~8 USD (maždaug A6 dydžio lapas), patartina naudoti ir specialius tirpalus, skirtus lipdukų klijavimui (pvz. Microscale tirpalai „Micro Set“ ir „Micro Sol“), kad lipdukas kokybiškai priliptų. Taip pat reikės nemažai paplušėti, kol pavyks iškarpyti tiksliai detalės dydžio lipdukus. Ypač problematiška su smulkiomis arba išlankstytomis detalėmis.

Kitas būdas savo jėgomis išgauti anglies pluošto faktūrą aerografo pagalba. Tai žymiai pigesnis ir paprastesnis būdas, tačiau norit pasiekti kokybišką rezultatą taip pat reikia praktikos. Dabar aptarsiu kaip tai daroma:
1.    Detalė nudažoma ‘semi-gloss black’ (Tamiya X18) spalva.
2.    Imamas norimo rašto tankumo tinklelis pagal mastelį. Galima naudoti tinklelį, kuris būna Tamiya Rally 1/24 komplektuose.

3.    Spalva „metallic gray” (Tamiya XF56) sumaišoma su skiedikliu (Tamiya X20A) santykiu 1:3.

4.    Ant juodai nudažytos detalės uždedamas tinklelis, ir žemu slėgiu, vienu mostu užpurškiamas lengvas sluoksnis sumaišytų dažų. Svarbu stengtis, kad tinklelis prie detalės būtų prigludęs kiek galima labiau.

5.    Jeigu dažant tinklelis sujudės, raštas bus sugadintas. Tad turime tik viena bandymą tai padaryti.

Jeigu viskas pavyks, detalė atrodys tikroviškai, lyg padaryta iš tikro anglies pluošto. Palyginimui, kaip atrodo tokiu būdu nudažyta detalė, šalia originalaus, anglies pluoštą imituojančio, lipduko.

Video- 8:20 min.: http://www.youtube.com/watch?v=qqct0IvFNMM&feature=related

Sėkmės darbe!!!



Rašyti komentarą