Sekmadienis, 14 rugsėjo, 2008 Modeliavimo technologijos, Straipsniai

Įrankiai modeliavimui

 

Modeliavimui, kaip ir bet kokiam kitam užsiėmimui, reikalingi įrankiai. Geri ir kokybiški įrankiai – kelias, visų pirmą, link kokybiško rezultato, o mokėjimas jais naudotis – galimybė sutaupyti brangaus laiko.

Daug kalbama apie tai, kad pažangiose Vakarų valstybėse darbo našumas yra didesnis, negu Lietuvoje. Taip yra todėl, kad žmonės turi gerus įrankius bei nuolat mokomi jais naudotis. Modeliavimas – ne išimtis.

Neskubėkite pulti pirkti visų įrankių iš karto. Laikui bėgant patys atsirinksite, kokių įrankių Jums labiausiai reikia ir juos įsigysite. Pačiai pradžiai užteks būtiniausių įrankių: replių kirpimui, dildžių, teptukų ir peiliukų pjaustymui.

Taigi trumpai apie įrankius.

1.    Replės.

1.1. Replės kirpimui gali būti įvairios. Dvejos parodytos nuotraukose 1 ir 2 pav. Jos yra skirtos vielos karpymui, tačiau puikiai tinka karpyti ne tik vielai, bet ir plastmasinėms detalėms.

1 pav. Replės skirtos kirpimui

2 pav. Replės skirtos kirpimui

Nors šios replės iš pažiūros yra vienodos, tačiau jos turi skirtingus ašmenis, todėl ir panaudojamos gali būti skirtingai. 1 pav. pavaizduotų replių ašmenys yra stačiakampio trikampio formos, o antrų lygiašonio, 3 pav.

3 pav. Pirmųjų ir antrųjų replių, parodytų pirmame ir antrame paveikslėliuose, ašmenų formos

4 pav. pavaizduota, kaip abi replės kerpa plastmasę. Kairėje plastmasinis strypelis nukirptas pirmosiomis replėmis, dešinėje – antrosiomis.

 

<!–[if !vml]–><!–[endif]–>

Vėliau siūlyčiau įsigyti kokį nors peiliukų rinkinį. Tokių peiliukų rinkinių rasite parduotuvėse, kurios prekiauja įrankiais, 8 pav.

8 pav. Peiliukų rinkinys

3.    Dildės

Reikalingas daiktas modeliuotojui. Jomis galima išdildyti angas, pašalinti prielajas, apdirbti medines ir metalines detales. Šių įrankių taip pat rasite ten, kur prekiaujama įrankiais bei populiariausiuose prekybos centruose. Dildės taip pat reikalingos mažų gabaritų. 9 pav. parodyti dildžių pavyzdžiai. Pagal prigimtį jos yra skirtos metalo apdirbimui, tačiau puikiai tinka modeliavimui. Yra ir specialiai modeliuotojams skirtos dildės, kurios yra daug mažesnės, negu šios, skirtos metalo apdirbimui. Angliškas jų pavadinimas „Needle Files”. Jų galima įsigyti internetinėse modelių parduotuvėse.

9 pav. Dildės

Be šių dildžių modeliuotojų pasaulyje egzistuoja taip vadinamos lanksčiosios dildės (flexi-file). Man neteko tokių dildžių matyti parduotuvėse, tačiau manau, kad tokią dildę galima lengvai pasigaminti pačiam. Lanksčioji dildė pavaizduota 10 pav.  Ji yra naudojama siūlų pašalinimui, ovalių paviršių šlifavimui ir panašiai.

10 pav. Lanksčioji dildė


4.    Žirklės.

Ypač pravers popierinių modelių gamyboje, nors reikalingos jos visur. Darant modelius nuo nulio ar iš plastikinių rinkinių gali būti naudojami tiek sausi, tiek vandens pagalba klijuojami lipdukai, kuriuos jums teks iškirpti iš lapo, apkirpti aplink kontūrus ir pan. Nors popierinių modelių detales vis tik geriau išpjauti peiliukais, kaip ir lipdukus plastikiniams modeliams, tačiau žirklės pravers, 11 pav.

11 pav. Žirklės

5.    Muštukai ir skylamušiai.

Abu šie prietaisai skirti išmuši skylėms popieriuje, gumoje ar odoje. Praverčia, kai reikia iškirpti nedidelio diametro kiaurymes, taip pat šiuos įrankius galima panaudoti ir mažų gabaritų apvalių detalių gaminimui. 12 pav. pavaizduotas skylamušis, kuriuo galima išmušti skyles nuo 2 iki 4,5 mm. Kiaurymėms iškirsti yra naudojami ir muštukai. Šiuos prietaisus patartina pirkti kokybiškus (tokiais prekiauja pvz. www.moduni.de), nes nekokybiškais muštukais gražios kiaurymės neturėsite. 13 pav. šarvuočio ratų gaubteliai padaryti naudojantis skylamušiu.

12 pav. skylamušis

13 pav. matomas darbo su šiais įrankiais rezultatas

6.    Pincetai.

Pincetas yra labai reikalingas įrankis gaminant smulkias dalis iš popieriaus, klijuojant smulkias plastikines detales ar fotoėsdintas detales prie plastmasės. Nepakeičiamas pagalbininkas ten, kur pirštais neprieisite. Modeliuojant pincetai bus dažnai reikalingi, todėl reikėtų įsigyti kokybiškus. Visai neblogi yra Topex pincetai. Vienas kainuoja apie septynis Litus. 14 pav. matomi trys Topex pincetai ir vienas pincetas, skirtas pešioti antakiams, bet puikiai tinkantis modeliavimui. Galite tokį atimti iš savo draugės arba nusipirkti kosmetikos prekių parduotuvėje.

14 pav. Pincetai yra modeliuotojui labai reikalingas įrankis

7.    Grąžteliai.

Grąžteliai jums pravers tada, kai reikės pragręžti tanko patrankos vamzdį, automobilio duslintuvo vamzdžio galą ir pan. Toks mažas įsikišimas labai pagerina viso modelio vaizdą. 15 pav. matote pragręžtus automobilio duslintuvo vamzdžių galus.

15 pav. Pragręžti automobilio modelio duslintuvo vamzdžiai pagerina viso modelio vaizdą

Mažų grąžtelių, 16 pav., galima rasti įrankių parduotuvėse. Jie nėra brangūs. Tam, kad jais pasinaudotumėte, jums bus reikalingas papildomas įrankis, bet tam galite panaudoti ir peiliukų tvirtinimo rankenėles, kad rankomis galėtume išgręžti reikiamas skylutes. Taip pat galima naudoti ir elektrinį grąžtą, bet apie tai šiek tiek vėliau.

16 pav. Grąžteliai

8.    Segtukai ir gumytės.

Labai naudingi daiktai modeliuotojui, kurie atlaisvina rankas. Tada Jums nereikia laikyti klijuojamos detalės rankomis, kol išdžiūs klijai, 17 pav. Jų panaudojimas parodytas 18 pav.

17 pav. Segtukai ir gumytės

18 pav. Gumyčių ir segtukų panaudojimas

9.    Teptukai.

Daiktas reikalingas kiekvienam modeliuotojui, nesvarbu iš kokių medžiagų jis daro modelius. Ypatingai teptukai bus reikalingi dažant plastikinius modelius. Ir nors Jūs juos dažysite aerografu, vis tiek atsiras smulkių detalių, kurioms prireiks teptuko.

Teptukai yra plokšti ir apvalus, taip pat jie yra žymimi pagal savo storį. Jeigu teptuko numeris 1 – tai yra mažas teptukas. Dar mažesni teptukai žymimi 0, 00 ar 000. Didesnių teptukų markiravimas – 2, 3 ir t.t. Dažymui rekomenduoju įsigyti minkšto plauko teptukus (voverės, ponio, sabalo plauko) tam tikriems dažymo efektams pasiekti gali būti naudojami ir kieti teptukai.

Dideliems plotams dažyti bus reikalingi ir didesni teptukai, mažiems – maži. Jeigu dažymo plotas yra didelis, pvz. laivo apačia, nepabijokite pasinaudoti didesniu teptuku. 19 pav. matote įvairių teptukų pavyzdžius.

19 pav. Teptukai. Mažiausiojo numeris 1, didžiausiojo – 8

10.    Litavimo stotelė

Šis įrankis bus reikalingas, jeigu iš vielos norėsite pasigaminti kokias nors detales, pvz., įvairius ekipuotės laikiklius šarvuotajai technikai, laivo antenas ir pan. Žinoma, galima apsieiti ir be litavimo stotelės ir tuos pačius darbus atlikti tik su lituokliu. Bet litavimo stotelė yra patogesnis naudojimui daiktas, o ir kaina nėra didelė.  Be to, palaikoma pastovi temperatūra, yra kempinėlė lituokliui valyti bei stovas jam laikyti, 20 pav.

20 pav. Litavimo stotelė

11.    Universalus elektrinis šlifuokis/grąžtas.

Tai įrankis, kuris gali palengvinti daugelį darbų. Su šiuo įrankiu galima gręžti skylutes, pjauti plastiką, pasinaudojant pjovimo diskeliais, valyti plastiką nuo prielajų, šlifuoti, labai patogu gaminti ratus iš popieriaus ir t.t. Perkant reikia atkreipti dėmesį į tai, kad reguliuotųsi prietaiso sukimosi greitis, nes sukantis jam maksimaliais sūkiais, gali tapti sunku pragręžti duslintuvo gale skylę. Dėl didelių sūkių taip pat gali pradėti tirpti plastikas, 21 pav.

21 pav. Universalus elektrinis įrankis

12.    „Trečioji ranka“.

Įrankis gali būti naudojamas tiek litavimui, tiek dažymo palengvinimui. „Trečioji ranka“ susideda iš dviejų laikiklių, padidinimo stiklo ir stovo. Padidinimo stiklas pravers dažant smulkias modelio dalis. Laikikliais galima pasinaudoti lituojant metalines detales arba tada, kai paprasčiausiai ką nors reikia palaikyti, bet dviejų rankų nebeužtenka, 22 pav.

22 pav. „Trečioji ranka”

13.    Skriestuvas apskritimams pjauti.

Ypač šis įrankis pravers gaminant popierinius modelius, kai reikia išpjauti pvz. tanko ratus. Skriestuvas žymiai palengvina tokių dalių gamybą ir, svarbiausia, pagerina kokybę. Žirklėmis sunku iškirpti kokybišką apskritimą iš popieriaus. Su skriestuvu – žymiai paprasčiau, 23 pav.

23 pav. Skriestuvas apskritimams pjauti

14.    Pagalbinės priemonės.

Pagalbinės priemonės – tai dantų krapštukai, servetėlės, ausų krapštukai ir kiti dalykai, kurie leidžia jums pagerinti jūsų darbo sąlygas. Dantų krapštukai gali būti naudojami klijams tepti, servetėlės teptukams ir kitiems įrankiams valyti. Ausų krapštukai, prieš tai sudrėkinus juos skiediklyje, puikiai tinka dažų pertekliui nuvalyti.

15.    Aerografas.

Su aerografu galima labai kokybiškai nudažyti modelius. Tiesa, tam reikia įgyti patirties ir pasiskaityti mokomosios literatūros. Pradedantiesiems galima įsigyti paprasčiausių aerografų, kurie kainuoja keliasdešimt litų. Aerografui, žinoma, reikės ir kompresoriaus, tačiau pradžiai galima pasinaudoti ir suslėgto oro balionėliais, bet atsižvelgiant į jų kainą, labiau apsimokėtų pirktis kompresorių, 24 pav.

24 pav. „Revell” aerografas pradedantiesiems ir suslėgto oro balionėlis



Rašyti komentarą