Pirmadienis, 15 rugsėjo, 2008 Straipsniai

Plastikinio modelio klijavimas

Tomas Janulevičius

Kai rankose jau turite neseniai nusipirktą plastikinį modelio rinkinį, tikriausiai labai norisi imti ir nedelsiant pradėti jį klijuoti. Prieš imantis peilių ir klijų, pirmiausia reikia gerai išstudijuoti instrukciją, pasižiūrėti kur kokios detalės bus klijuojamos. Geras instrukcijos išstudijavimas padės jums vėliau, klijuojant modelį.

Kitas žingsnis – darbų planavimas. Gerai suplanavus darbus, modelis bus baigtas greičiau, negu to nepadarius. Plastikinio modelio gamyba reikalauja atlikti daug procesų: glaistymas, gruntavimas, dažymas ir t.t.. Reikia laiko, pvz., išdžiūti dažams, todėl planuokite darbus taip, kad kol džiūna vienos detalės, galima darbuotis su kitomis.

Jeigu esate pradedantysis modeliuotojas, tai pradžiai rekomenduojama suklijuoti kelis modelius naudojant detales tik iš rinkinio. Taip įgysite reikalingos patirties

Jeigu norėsite modelį detalizuoti jums labai padės detalūs modelio brėžiniai, fotografijos (walkaround). Yra daug knygų, specialiai išleistų modeliuotojams anglų, rusų,  lenkų kalbomis, kuriose yra daug naudingos informacijos apie jūsų daromus modelius, o knygų apie karinę ir civilinę techniką galima rasti ir bibliotekose. Taip pat geras informacijos šaltinis – internetas ir, žinoma, šios svetainės skyrius skirtas detalioms technikos fotografijoms. Pamatyti „gyvą“ Jus dominantį objektą taip pat labai vertinga patirtis prieš darant modelį.

Modelio detalizavimui galima įsigyti papildomų detalių rinkinių iš įvairių gamintojų (aftermarket). Tai gali būti karinės technikos varikliai, interjero detalės, ginklai, radijo stotys, kroviniai, pagaminti iš plastiko ar kitų medžiagų, taip pat fotoėsdinimo (photoetched) būdu pagamintos detalės.

Taigi nuo ko pradėti? Pradžiai iš liejinio iškirpkite pagrindines detales, smulkias detales palikite savo vietose iki tol, kol jų prireiks, nes jas iškirpus, didelė tikimybė, kad jos bus pamestos. Detales iš liejinio reikia IŠKIRPTI, 1 pav., jokiu būdu neišlaužkite jų iš liejinio, nes didelė tikimybė, kad detalės bus apgadintos ir teks papildomai vargti atitaisant padarytą žalą, 2 pav.

1pav. Detalę iš liejinio iškirpkite pasinaudodami replėmis kirpimui. Taip detalė bus gražiai atskirta nuo liejinio ir nesugadinta

2 pav. NIEKADA neišlaužinėkite detalių iš liejinio, nes jas apgadinsite ir turėsite papildomai dirbti, atitaisydami padarytą žalą

Kai detalės jau iškirptos iš liejinio, pašalinkite prielajas, likusias po liejimo, ir nereikalingus plastmasės likučius nuo detalių. Tai galite padaryti naudodami peiliuką. Juo galima lengvai pašalinti prielajas, skutant 3 pav. Skusti reikėtų todėl, kad pjaunant lengva įpjauti detalę ir taip ją sugadinti, 4 pav., todėl geriau skusti. Dar labiau padailinti detalę galite panaudodami švitrinį popierių. Jo grubumas yra žymimas skaičiais – kuo didesnis skaičius, tuo mažesnis grubumas. 500 švitrinis popierius jau yra gan grubus ir gerokai apibraižo plastiką, tačiau tai yra pataisoma švelnesniu popieriumi.

3 pav. Skutant peiliuku galima atlikti daug darbų: pašalinti prielajas, pašalinti siūles. Skutant išvengiama detalės sugadinimo. Peiliuko pasvirimo kampą pasirinkite taip, kad neliktų jokios galimybės įpjauti detalę, kaip tai parodyta kitame paveikslėlyje

4 pav. Jeigu prielajas ar siūles norėsite pašalinti peiliuku pjaudami, tai rezultatas gali būti toks kaip fotografijoje, taip pat gali būti, kad, po tokio pjaustymo, detalės paviršius liks nelygus

Ant daugelio detalių matysite likusias apvalias žymes, 5 pav.. Tokias žymes palieka stūmikliai, kurie išstumia ką tik išlietą detalę iš presformos. Tokias žymes, jeigu jos bus matomos, taip pat būtina pašalinti. Rimti modelių gamintojai stengiasi, kad tokios žymės atsirastų nematomose vietose, tačiau kartais to išvengti nepasiseka. Žymes galima pašalini panaudojant glaistą. Dar vienas būdas šių žymių pašalinimui yra super glue naudojimas, bet tam reikalingas ir priedas, kuris pagreitina šių klijų stingimą. Šio metodo esmė tokia: stūmiklio palikta žymė yra užpildoma super glue ir papurškiama specialiu klijų kietintoju. Palaukus vos kelias sekundes, kol klijai šiek tiek sutvirtėja, bet dar nėra visiškai sukietėję – klijais užpildytos vietos nušveičiamos švitriniu popieriumi. Jeigu klijais užpildytas vietas vietas paliksite gerai išdžiūti, tai klijus pašalinti su šveičiamu popieriumi bus žymiai sunkiau negu pašalinti modeliams skirtą glaistą.

5 pav. Pirmoje fotografijoje „Academy” visureigio Hummer modelio bagažinės dangtis, kurį galima padaryti atidarytą. Todėl, pasirinkus tokią modelio versiją, jau reikėtų šias žymes pašalinti. Antroje fotografijoje – „Italeri” firmos deguonies balionų modelis, kuriam presformos stūmiklių paliktos žymės neturi jokios įtakos

Kai detalės yra nuvalytos nuo prielajų ir paruoštos klijavimui, prieš suklijuojant reikia be klijų pasibandyti ar jos gerai sutampa, 6 pav. Jeigu detalės nesutampa, tai reikia pasinaudojant dildėmis ar kitais įrankiais jas pataisyti taip, kad jos gerai sutaptų. Pieš klijuojant rekomenduojama švitriniu popieriumi šiek tiek pašlifuoti paviršius, kurie bus tepami klijais, 7 pav. Užtepus klijų reikėtų šiek tiek palaukti kol plastmasė aptirps. Plastmasei šiek tiek aptirpus, stipriai suspauskite detales tarpusavyje. Nereikia bijoti, kad per kraštus šiek tiek prasiverš plastmasė 8 pav., tai yra gerai, nes tai padės išvengti tolimesnio glaistymo, pati plastmasė užpildys tarpus ir veiks kaip glaistas. Suspaudę detalę jos nebeatleiskite, pasinaudokite skalbinių segtukais ir gumytėmis. Jeigu suspaustas detales joms dar neišdžiuvus atleisite, atsiras tarpai ir paskui turėsite tokias vietas papildomai glaistyti. Palikite taip suklijuotas detales gerai išdžiūti. Žinoma, kad bus detalių, kurioms priklijuoti reikės naudoti mažai klijų, kad plastmasė neišsiveržtų per kraštus.

6 pav. Be klijų suglaudus detales, matosi kaip tiksliai jos sutampa

7 pav. Rekomenduojama paviršius, kurie bus tepami klijais, šiek tiek pašveisti švitriniu popieriumi

8 pav. Automobilio modelio ratas suklijuotas taip, kad plastmasė šiek tiek prasiveržia į išorę

Kai jau turite išdžiūvusias suklijuotas detales, pats laikas pašalinti siūles. Po to, kai suspaudėte klijuojamas detales, joms išdžiuvus liko ištryškusios plastmasės likučiai. Pašalinkite juos skusdami peiliuku ir apdailinkite švitriniu popieriumi 9 pav. Jeigu siūlės vis dar matomos ar yra kitokių defektų, panaudokite glaistą joms užglaistyti. Taip pat užglaistykite ir kitas detales, kurios turi kokių nors defektų, 10 pav.

9 pav. Tas pats automobilio ratas. Siūlė pašalinama peiliuku skutant. Rezultatas – glaisto nebereikia

10 pav. „Heller” pagaminto lėktuvnešio Clemenceaux lėktuvai su liejimo defektais

Nesuklijuokite visko iš karto į vieną krūvą. Visada įvertinkite, ką galima suklijuoti prieš dažant, o ką reikia nudažyti prieš suklijuojant. Darant modelius bus įvairių atvejų, kai detales reikės nudažyti prieš jas suklijuojant tarpusavyje. Taip kad prieš klijuodami nepatingėkite išstudijuoti instrukcijų.

Tarpusavyje suklijuokite tas detales, kurios paskui bus dažomos vienoda spalva arba bus įmanoma nudažyti jau priklijuotas į vietą dalis. Kitaip sakant, jau klijuodami, o geriausia prieš tai, planuokite, kaip ir kada kas bus dažoma, skaidykite visą modelį į detalių grupes, kurios gali būti dažomos viena spalva.

Klijuojant modelį reikia atkreipti dėmesį į tai, kurios detalės bus judančios (ratai, tankų bokšteliai, patrankos vamzdžiai ir t.t.). Gamintojas instrukcijoje dažniausiai sutartiniais ženklais nurodo, kurios detalės neturi būti klijuojamos. Gali būti ir taip, kad turėsite panaudoti įkaitintą peiliuko geležtę ar kokį kitą daiktą, modelio detalėms fiksuoti, jas lydant. Taip gali tekti pasielgti pvz. su ratais, juos fiksuojant prie ašies. Uždėjus ratą, ašelės galas užlydomas, kad ratas nenusiimtų. Tada ratas sukasi.



1 Komentaras “Plastikinio modelio klijavimas”

  1. joryyys parašė:

    Čia tik mano nuomonė, bet gal reiktų ant nuotraukų ką reikia ir ko nereikia daryti uždėti atitinkamai žalias varneles ir raudonus kryžius (tiems, kurie nesupranta lietuviškai arba tingi skaityti)?

Rašyti komentarą